Понеділок, 02 квітня 2018 11:01

Обережно, кір!

Оцініть матеріал!
(0 голосів)

В області загострилася епідемічна ситуація із захворюваності на кір. За останній тиждень захворіло близько 30 осіб в різних районах області .

В нашому районі зареєстровано 1 випадок кору серед школярів.

Кір – гостре інфекційне захворювання, що характеризується лихоманкою, інтоксикацією, ураженням верхніх дихальних шляхів і плямистою висипкою на шкірі.

Кір викликається вірусом, що швидко гине при нагріванні, ультрафіолетовому опроміненні, під впливом дезінфікуючих засобів.

Вірус кору — надзвичайно заразний, він швидко передається від хворої людини до здорової повітряно-крапельним шляхом, тобто під час вдихання найдрібніших крапель слизу, які потрапили в повітря при чханні, кашлі або розмові хворого. Вірус кору може жити в повітрі та на поверхнях до двох годин після того, як хвора людина залишила приміщення.
Кір – одна з головних причин дитячої смертності в світі

Джерелом інфекції є хвора людина, що стає заразним за 2 дні до появи перших ознак захворювання і залишається небезпечним для навколишніх протягом 5 днів після появи висипки.

Механізм передачі інфекції -- повітряно-крапельний. Вірус потрапляє в організм із повітрям, разом із найдрібнішими краплями слизу хворої людини -- через верхні дихальні шляхи або кон'юнктиви, Єдине джерело інфекції кору -- хвора людина. Ця хвороба здатна вражати всі вікові групи. Найбільш уразливими до кору вважаються діти. Дуже небезпечний кір для вагітних, адже є ризик ураження плоду. При кімнатній температурі вірус зберігає активність до 1 -- 2 діб, при низькій температурі -- декілька тижнів.

-- Які симптоми кору? -- Перші симптоми дуже схожі на симптоми ГРВІ . Упродовж 3 - 5 днів у людини спостерігається нежить, кашель, гарячка. Опісля з’являються висипання на обличчі та шиї. Пізніше - по всьому тілу. Гострий період неускладненого кору триває у середньому 10 днів. Небезпека кору полягає у ймовірності розвитку ускладнень -- це може бути запалення легень, бронхіт, менінгіт, енцефаліт, середній отит.
Ліків від кору не існує, єдиний надійний метод профілактики захворювання — вакцинація.

9 з 10 неімунізованих людей, що контактують із хворим, будуть заражені.

Вакцинацію проти кору проводять дітям у віці 12 місяців, ревакцинацію — у 6 років.

На даний час в районі є достатня кількість вакцини проти кору, а основною причиною нещепленості дітей є відмова батьків. Просчимо батьків не зволікати і захистити своїх дітей від хвороби – зробити щеплення проти кору в пунктах щеплень по місцю проживання.

Завідувач лабораторним відділенням, лікар епідеміолог                       Мариніна Н.А.